Historier
På dene side fortæller vi flere historier om folk med tilknytning til Lysabild under 1. Verdenskrig.
Flugten til Holland
Peter Callsen voksede op i Mommark. Da hans bror Lorenz Callsen faldt på Vestfronten, fik han nok af krigen. Han begav sig ud på en farefuld færd som desertør og søgte mod den Hollandske grænse. Læs den spændende historie om, hvordan Peter sneg sig gennem Belgien og over den velbevogtede grænse, hvor han endte i en Hollandsk interneringslejr for tyske soldater. Peter Callsens beretninger fortæller om en ukendt del af 1. Verdenskrigs historie. Læs mere, klik her.
Gidslerne fra Lysabild sogn
Peter Andresen Andersen, Neder Lysabild, var en af de syv dansksindede gårdmænd fra Lysabild sogn som blev taget som gidsel, da 1. Verdenskrig brød ud den 1. august 1914.
De prøjsiske myndigheder var øjensynlig bange for reaktionen fra de dansksindede. Gidslerne blev derfor fængslet og indsat på Sønderborg Slot.
Peter Andersen, som senere mistede to sønner i krigen, skrev dagbog under fængslingen. Med lun humor fortæller han om livet som civilfange på slottet ved Alssund.
Læs mere, klik her.
Ene kvinde blandt 4.140 mænd
Den eneste kvinde, der fik sit navn med på Marselisborg-monumentet for de faldne sønderjyder i 1. Verdenskrig, var Johanne Marie Ohrt, der arbejdede som sygeplejerske på flere lazaretter på Østfronten.
Johanne Maries næstældste bror, Hans Simonsen Ohrt, der var bødker, slog sig ned i Lysabild. Han var gift med Helene Paulsen fra Tinglev. De fik tre sønner, Peter, Alexander og Carl Martin, og en datter Anne Margrethe.
Den ældste søn, Peter blev indkaldt, gjorde tjeneste ved infanteri regiment 163. Det fremgår af de tyske tabslister at han var meldt savnet i juni 1917. Et par måneder senere oplyses, at han var engelsk krigsfange i Neuville.
Læs mere, klik her.
Bevægende mindegudstjeneste
Degnen i Lysabild, Simon Tange, mistede to af tre sønner tidigt i 1918. Den 14. april 1918 blev der afholdt en mindegudstjeneste for Axel og Peter Tange i Osterhever kirke på halvøen Ejdersted, hvor familien kom fra. Brødrenes storebror pastor Anders Tange, stod for den rørende mindegudstjeneste. Brødrenes mor var særligt hårdt ramt. Hun havde mistet to sønner, sin far og to brødre i Den store Krig.
Læs mere, klik her.
1. Verdenskrig og arvefølgen på slægtsgårdene i sognet
Inge Nissen som er barnefødt i Lysabild sogn, fortæller om 1. Verdenskrig og det blodige spor krigen trak henover sognet. Mange førstefødte sønner faldt og det ændrede arvefølgen på en række slægtsgårde.
Læs mere, klik her.
Gjorde alt for at slippe for værnepligt
Andreas Andersen fra Neder Lysabild gjorde alt for at slippe for militærtjeneste. Han skadede sig selv, spiste tobak og drak eddike. Det lykkede ham til sidst at simulere et stift ben. Han kunne kun komme omkring med sin lille hest og sine krykker.
Den 11. november 1918 om aftenen oplevede gymnasterne i Forsamlingshuset et sandt mirakel.
Læs mere, klik her.
Jens Heise - manden på loftet
I 1997 skrev Kathrine Lasse Johannsen en lille artikel om Jens Heise, som deseterede i 1. Verdenskrig - og som gemt sig i 16 måneder på loftet i hjemmet i Skovbyballe. Den lille artikel inspirerede Karsten Skov til romanen Knacker, som nu danner grundlag for en storfilm. En del af filmen optages på Als. Her kan du læse om den fantastiske historie, som udspillede sig i sognet i slutningen af krigen.
Læs mere, klik her.