Krigen på hjemmefronten

Tyske gendarmer red eller gik rundt med mobiliseringsordren.
 

Peter Andersen, født Lysabildgade 86, fortæller om mobiliseringen i Lysabild 1914:

- "Om formiddagen den 1. august 1914 kom der et telegram fra Berlin til Sønderborg om mobiliseringen. Krigen begyndte dagen efter den 2. august.

Nu fik de tyske myndigheder travlt med at bringe befalingen rundt i Sønderborg og ud på landet. Det blev gendarmerne og kommuneforstandernes opgave hurtigst muligt at få nyheden frem ude på Landet.

Nu er Lysabild en lang by.

Kommuneforstander Chresten Hansen Lysabildgade nr. 83, råbte ud i Over Lysabild, mens reservekommuneforstander Jørgen Bladt, Lysabildgade nr. 101, råbte ud i Neder Lysabild.

Jeg stod netop ude ved gaden sammen med flere, da Jørgen Bladt råbte langs bygaden: ”Mobilmachung” på tysk og på dansk ”I morgen er det den første dag.”

Udråberne i landsbyerne havde også pligt til at gå i sidegaderne, hvis der var beboelse for at meddele nyheden.

Jørgen Bladts Gård, som sønnen Peter Bladt drev, lå 500 meter fra gaden. Der skulle han også ned. Peter Bladts kone, Stina Bladt, svigerdatteren, har fortalt, at hun netop opholdt sig i køkkenet, da Jørgen Bladt rev døren op sagde:” Mobilmachung. I morgen er det den første dag”. Hvorefter han lukkede døren og væk var han.

Nogle sogne havde en gående gendarm. De større sogne havde en ridende gendarm.

Lysabild havde en ridende gendarm ved navn Engel. Han boede i Skovby med en tilbygning til sin store brune hest. Det var gendarmens  pligt at holde sin hest striglet og børstet, så den var så blank som en hvilken militærhest. Han var i tysk uniform og lang sabel og hvad dertil hørte til en ridende tysk gendarm.

Foruden at gendarm Engel havde andre gøremål, skulle han ride gennem de små landsbyer, som ingen kommuneforstander havde, for at meddele den officielle befaling.

Lysabildskov nåede gendarm Engel ikke den dag. Den 2. august red han ud til Lysabildskov, hvor han tog nord Lysabildskov først og endte ude ved Hummelmaj.

Ude ved Gammel Pøl i Lysabildskov stod landmand Christian Thomsen og datteren ved stuehuset, da gendarm Engel pludselig kommer ridende nede fra stranden. Da han kommer hen til dem, råber han på tysk:”Mobilmachung” og på dansk ”I dag er det den første Dag”.

Derefter fortsatte gendarmen i trav ind til alle de forskellige bebyggelser i Lysabildskov ...."

Da Peter Andresen Andersen nogle dage efter mobiliseringen drog til Søndeborg med heste til krigsbrug, blev han arresteret af den allestedsnærværende gendarm Engel fra Skovby. Gendarmen fortalte, at alle ledende danskere skulle samles på "Sønderborghus," hvorefter bygningen blev sprængt i luften. Så galt gik det ikke. Civilfangerne blev i løbet af nogle dage overført til Sønderborg Slot. Ovenstående billede viser Peter Andersen og hans medfanger, som føres gennem byen under bevæbnet eskorte.
 

Gårdmænd fra Lysabild blev taget som gidsler

Det var ikke alene soldaterne der blev mobiliseret. Man havde også brug for heste.

Gårdmændene i Lysabild blev tilsagt til at møde med deres 4-års heste på slotspladsen i Sønderborg, hvorefter de duelige heste blev konfiskeret til krigstjeneste.

Den 4. august 1914 drog Peter Andresen Andersen afsted til Sønderborg med sine tvangsudskrevne heste.

Der gik seks uger inden han kom tilbage til Lysabild.  I sin dagbog som er gengivet i et særtryk af Dybbølposten i 1924, fortæller han om tiden som gidsel på Sønderborg Slot. Se hans fortælling, klik her.